Nabo med fornemmelse for vand

Elizabeth Brock er født på øen Guernsey i den Engelske Kanal.

I dag bor hun på Sundkaj og har Kronløbsøen som nabo.

–Jeg ser meget frem til, at vandet vender tilbage til mit nabolag. Vand er vigtigt for mig, fordi jeg jo er født på en ø, og jeg håber, folk vil bruge vandlommerne og kanalerne rigtig meget. Det bliver godt at sidde ude langs med vandet med en kop kaffe, mens alle kajakkerne sejler forbi. Måske kan man svømme en lille tur, siger Elizabeth Brock.

Inspirerende læsning

–Jeg har fulgt det hele på Kronløbsøen meget tæt, gået ture, talt med folk og lagt mærke til de fremskridt, der hele tiden har fundet sted. For mig har det været inspirerende at læse om byggeriet på projektets hjemmeside. Det har betydet, at jeg har kunnet følge med i byggeriets forskellige faser. Uden de mange relevante informationer og et besøg i byggegruben for at se Københavnerkalken, havde jeg nok ikke helt forstået, hvad det betyder, når en p-kælder bliver forankret, fortæller Elizabeth Brock, mens hun viser rundt i sit nabolag.

Vigtig information

–Når man flytter til Nordhavn i disse år, skal man være forberedt på, at der bygges meget her i området. Nordhavn står jo ikke stille, og støj og støv følger med i perioder. Derfor er det vigtigt, at vi som naboer bliver orienteret om, at nu larmer det, nu støver det. Så kan vi forstå, hvad der foregår, og de fleste af os kan herefter træffe forskellige forholdsregler. Informationerne gør det på alle måder lettere for os som naboer at finde ud af, hvad der foregår, siger Elizabeth Brock, som følger byggeriet meget tæt.

–Forleden lå der lidt plastic-affald i kanalen, og det blev heldigvis fjernet med det samme.

NCC holder løbende opsyn, og naboerne kan bl.a. opleve, at NCC ved hjælp af en tømmerflåde sejler rundt og opsamler vildfarent byggeaffald, vinden stjæler fra byggepladsen.

Elizabeth Brock ser frem til, at Kronløbsøen står færdig.

–Byggeriet passer godt ind i området, og det grønne på øen ser allerede nu ud til at blive et hit. Men vandet er vigtigst for mig, og jeg kan se, at det glæder flere. De lokale andefugle har allerede fundet sig til rette, konstaterer naboen fra Sundkaj.

En helt ny ø er på vej til Indre Nordhavn

I Kronløbsbassinet mellem Århusgadekvarteret og Sundmolen etableres Kronløbsøen – Danmarks ø nummer 432.

Kronløbsøen er en bilfri ø, der rummer 233 ejerboliger, som certificeres efter den såkaldte DGNB-standard på niveauet Guld. I stueplan reserveres 300 m2 til udadvendt erhverv.

Øen bliver opført som en monolit med en gennemgående materialitet, og arkitekterne er i formgivningen inspireret af Møns Klint.

På tværs af øen udformes tre byrum, der, tro mod det arkitektoniske ophav, er døbt KystenOasen og Klinten. Kronløbsøen står på et underjordisk parkeringshus i fire etager med plads til 1.100 biler.

Som ø i Indre Nordhavn bidrager Kronløbsøen med nye kanaler og tre broforbindelser til den blå vision for Nordhavn, og bliver forståeligt nok kaldt en trædesten for den nye bydel.

Bag projektet står By & HavnPensionDanmark og Nordkranen Ejendomsudviklingsselskab, der med NCC som totalentreprenør skal realisere visionerne frem til udgangen af 2023, hvorefter vandet vender tilbage.

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT