Tålmodighed og grundig information gør det lettere at være nabo til en stor byggeplads

Charlotte Korsager Winther har adresse på Fortkaj i Nordhavn, bor på femte sal og er nabo til Kronløbsøen.

–Da jeg flyttede ind, var det, som engang udgjorde Kronløbsbassinet, afløst af et fire etagers dybt hul, som nu er Kronløbsøens parkeringskælder. Det dybe hul betød faktisk, at man her på femte sal følte, at man boede meget højt oppe, siger Charlotte Korsager Winther og peger over på det, der nu rummer lejligheder, små grønne områder og såkaldte vandrum til glæde for hele kvarteret.

Støj, støv og tålmodighed

–Jeg har fulgt byggeriet på Kronløbsøen meget tæt, og det har selvfølgelig betydet noget, at min svigerfar er pensioneret arkitekt. Byggeri begejstrer ham, og han mener det helt alvorligt, når han siger, at det værste ved et nybyggeri er, at det jo står færdigt på et tidspunkt. Måske tænker min mor fra Aalborg det samme. Hver gang hun er på besøg her på Fortkaj, begår hun nærmest fotoreportager til resten af familien om det, der sker på Kronløbsøen.

–Som naboer har vi naturligvis måttet leve med både støj og støv i byggeperioden, men det har hjulpet gevaldigt, at vi hele tiden er blevet informeret om tidspunkterne for det særligt støjende arbejde. Det betød, at man kunne tilrettelægge sig ud af de værste støjgener, fortæller Charlotte Korsager Winther.

Når støjen tog overhånd, lukkede hun alle vinduer og lyttede til lidt stille jazz.

Hun sammenfatter sine gode råd til andre nybyggeriers kommende naboer således: tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed.

God information

–Her i Nordhavn kan vi jo glæde os over, at vi befinder os helt tæt på en af de mest spektakulære byudviklinger i hovedstaden. Undervejs bliver man ramt af en oplevelse af, at byggeriet varer længere, end man oprindeligt troede, og det kalder så igen på tålmodigheden. I det lys har det hjulpet meget, at vi takket være månedlige nyhedsbreve hele tiden har fået besked om det, der kommer til at ske lige om lidt. Projektets egen hjemmeside har fortalt små, informative historier om det, der foregår på byggepladsen. Både kranføreren og forskellige ledere på projektet har givet deres besyv med, og det har været interessant at læse om. Vores adgang til konstant via mail at kunne spørge og få svar har gavnet hele processen, vurderer hun.

Charlotte Korsager Winthers opfordrer i det lys bygherrer og entreprenører til altid at kommunikere flittigt, være tilgængelige og have in mente, at alle naboernes bekymringer betyder noget.

Lyset i vinduerne

Beboerne flytter gradvist ind på Kronløbsøen, og for naboen i Kronløbshuset på Fortkaj er det helt specielt, at der nu kommer lys i det ene vindue efter det andet.

–Det er som at åbne en julekalender, noget man har glædet sig til. Det samme gælder for det vand, der nu er på vej tilbage til vores område. Alt det grønne på Kronløbsøen er også ved at finde sig til rette. Vi nyder virkelig, at man har investeret i træer og beplantninger af en vis størrelse, så byggeriet ser færdigt ud fra start. Og forleden så jeg svanen med ællinger svømme forbi nede i den brede kanal mellem Fortkaj og Kronløbsøen. Vi er tydeligvis flere, der er enige om, at Nordhavn er et område, som man gerne vil bo i, siger Charlotte Korsager Winther.

En helt ny ø er på vej til Indre Nordhavn

I Kronløbsbassinet mellem Århusgadekvarteret og Sundmolen etableres Kronløbsøen – Danmarks ø nummer 432.

Kronløbsøen er en bilfri ø, der rummer 233 ejerboliger, som certificeres efter den såkaldte DGNB-standard på niveauet Guld. I stueplan reserveres 300 m2 til udadvendt erhverv.

Øen bliver opført som en monolit med en gennemgående materialitet, og arkitekterne er i formgivningen inspireret af Møns Klint.

På tværs af øen udformes tre byrum, der, tro mod det arkitektoniske ophav, er døbt KystenOasen og Klinten. Kronløbsøen står på et underjordisk parkeringshus i fire etager med plads til 1.100 biler.

Som ø i Indre Nordhavn bidrager Kronløbsøen med nye kanaler og tre broforbindelser til den blå vision for Nordhavn, og bliver forståeligt nok kaldt en trædesten for den nye bydel.

Bag projektet står By & HavnPensionDanmark og Nordkranen Ejendomsudviklingsselskab, der med NCC som totalentreprenør skal realisere visionerne frem til udgangen af 2023, hvorefter vandet vender tilbage.

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT