Kronløbsøens grønne områder skaber variation øen rundt

Kysten, Klinten og Oasen bliver vigtige, grønne pejlemærker på Kronløbsøen. Allerede nu aner man konturerne af de tre helt særlige steder.

–Områderne kommer ikke til at ligne hinanden, når først buske, træer, bunddække og andet har etableret sig. Det er i høj grad selve beplantningen, der sørger for at fremhæve det udtryk, områderne får. Du kan sige, at det grønne medvirker til at føre bygherrens og arkitekternes landskabelige visioner ud i livet, siger Tim Kristiansen fra anlægsgartnervirksomheden OKNygaard. Han er formand for det hold af gartnere, som arbejder på Kronløbsøen.

–Vi følger planen fra landskabsarkitekterne, hvor der er lagt væk på, at udtrykkene på øen varierer. Derfor er der også stor opmærksomhed på fx blomstringssæson: Hvornår blomstrer den og den løgplante, står farverne godt til hinanden. Når de nøje udvalgte træer, buske, stauder, græsser og løg ankommer, bruger vi den ekspertise, som man får, hvis man i mange år har haft grønne fingre og jord under neglene.

Små niveauforskelle

Totalentreprenøren på Kronløbsøen, NCC, spiller også en vigtig rolle, når det gælder om at få Kysten, Klinten og Oasen til at blive unikke grønne felter på Kronløbsøen.

–Opgaven er lidt usædvanlig, og når vi støber det, som jorden og alt det grønne hviler på, bruger vi mere kunstbeton end almindelig beton, siger Ole Vixø, arbejdsleder i NCC.

–Vi står for at støbe fx trin og relieffer. Det sker ved, at vi fylder en særlig aluminiumsform med beton, hvor trælister som forskalling giver aftrykket. Vi sørger hele tiden for, at der optræder små niveauforskelle i det støbte. På den måde kommer der mere liv i betonen, og alt det grønne tager sig endnu mere indbydende ud. Alt i alt støber vi cirka 620 meter væg, støttemure og andet, der understøtter det grønne islæt.

Det nordiske udtryk

I tørre tal planter OKNygaard 40 træer, 210 buske i forskellig højde og drøjde – og 25.000 stauder, græsser og løg. Alt i alt fylder det grønne 1.600 af øens kvadratmeter, og der bliver brugt 1.250 kubikmeter jord på opgaven.

–Landskabsarkitekterne har i samarbejde med bygherre valgt nogle vækster, som er smukke og lette at passe. De valgte træer og buske medvirker til at give området et nordisk og grønt udtryk, siger Tim Kristiansen og nævner skovfyr og forskellige klatreplanter som noget, der understreger det nordiske.

Det maritime præg og trådene tilbage til tidligere tiders danske kulturlandskaber skinner tydeligst igennem på Klinten og Kysten. Sidstnævnte har OKNygaard og NCC netop lagt sidste hånd på, og i løbet af foråret bliver arbejdet på Oasen (gårdrummet midt på øen) og Klinten afsluttet. Så er der blot tilbage at vente. For vækster i alle afskygninger bliver sat i jorden i efteråret 2023, og øens grønne pejlemærker begynder så for alvor at blive synlige.

Læs også:
Kysten og Klinten tager form
Arketypiske danske landskaber sætter deres præg på Kronløbsøens forposter
Kronløbsøen mimer den danske urskov
Vejen til Kysten og Klinten går gennem 3D-modellering

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Jonathan Grevsen / NXT