Slå en studs og fug ud – murværk på vej til Kronløbsøen

Man skal nærmest en tur omkring Murerbogen – murerfagets grundbog for helt at forstå, hvad der foregår, når bygningerne på Kronløbsøen frem til sensommeren bliver beklædt med 932.000 mursten fra Egernsund Tegl.

Man slår fx en studs, hugger en trekvarter og lægger en hjørnesten. Alt imens en tegloverligger hen over hvert eneste vindue i Kronløbsøens seks bygninger hjælper med til at holde murværket på plads.

Overliggerne udgør på en måde kernen i murerarbejdet. Sten og overligger er forbundne kar, og til øens bygninger bliver der brugt overliggere i 70 forskellige typer pr. facade. En af dem bærer fx betegnelsen 186 Syd 2. sal.

Kronløbsøen - murværk på vej

Dybde og struktur

Adem Öksüz, entrepriseleder i NCC, har styr på murværkets detaljer. Fra sin computer i skurbyen i et hjørne af byggepladsen følger han med i snart sagt hver eneste stens vej frem mod dens endelige placering.

–I forhold til andre mureropgaver skiller den på Kronløbsøen sig ud.

Vi opererer med et utal af såkaldte skiftegange. På den måde opstår der mange fremspring på facaden. Vi kalder det reces, som skaber dybde og struktur i murværket. Typisk taler vi om en reces på tyve millimeter. Det giver facaden et unikt udseende, og de specialfremstillede teglsten fuldender billedet af helt særlige facader, siger Adem Öksüz.

Kronløbsøen - murværk på vej

Særlig mørtel

Mørtlen udgør en vigtig del af facadens endelige udseende, og på Kronløbsøen kalder man sin mørtel KC 50/50/700. K og C står for henholdsvis kalk og cement, og mørtlens farve er valgt ud fra et ønske om at få mørtlen til at spille perfekt sammen med stenene.

–Til et ton mørtel bruger vi fire kilo hvid farve, og for at fuldende processen har vi valgt hvid cement i stedet for grå. Du kan sige, at intet i de kommende facader er overladt til tilfældighederne, og når de seks bygninger bliver taget i brug, har de et udseende, som du ikke finder andre steder i Danmark, forklarer Adem Öksüz.

Kronløbsøen - murværk på vej

Tidskrævende

Også på anden vis er murerarbejdet på Kronløbsøen noget særligt, og det ses på bl.a. det tempo, murerne holder undervejs.

–I runde tal er der 1.600 kvadratmeter lige-ud-facade, altså ordinært murværk. Til gengæld taler vi så om 5.000 kvadratmeter reces-murværk, der kan betegnes som murerhåndværk på et ret kvalificeret niveau. Groft sagt kræver det komplicerede facadearbejde 30 pct. mere tid. Normalt lægger en murer cirka 500 sten om dagen. Men her lægger mureren cirka 350 sten om dagen. De mange fremspring, konsoljern og beslag påvirker arbejdsrytmen og tempoet, vurderer Adem Öksüz, som regner med, at den sidste af de i alt 932.000 sten er lagt i september 2022.

Kronløbsøen - murværk på vej

Murerhåndværk

Thomas Madsen, murer på Kronløbsøen, har solid og bred erfaring i sit fag, og han har været med fra de første stenprøver til den færdige facademockup. Nu er han på pladsen igen, og denne gang skal de specialudviklede teglsten indtage facaden.

–Det specielle ved mureropgaven her er, at byggeriet skal mures op i relief, og relieffet er forskelligt fra etage til etage. De to centimeters fremspring er nemlig ikke gennemgående. Det kan være hver anden eller hver tredje gang, du skal etablere fremspring, og det varierer konstant, fortæller Thomas Madsen, imens han fuger en overligger.

Han glæder sig til, at overliggerne er monteret, og murerarbejdet for alvor kan gå i gang, fordi den del af opgaven er så anderledes. Og så ser han frem til den dag, vandet bliver lukket tilbage til området.

–Det store bliver at køre forbi herude om fem år og så sige:

Engang stod vi ude i vandet og murede…

Kronløbsøen - murværk på vej

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT