Kronløbsøen – nu med egen mursten

De kommende mursten til Kronløbsøens bygninger har deres helt egen historie – den begynder hos arkitekterne fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe, og NCC har herefter stået for at finde løsningen, der realiserer den arkitektoniske vision.

Stenene er nu valgt, og deres rejse tager afsæt i Holland. Inden ankomst til byggepladsen bliver stenene efterbehandlet hos Egernsund Tegl i Sønderjylland.

Egernsund og teglværker hører historisk sammen. For 130 år siden lå der 40 af slagsen i området. I dag er fem værker aktive.

Egernsund Tegl er i dag en del af Wienerberger-koncernen, der er repræsenteret bredt i Europa. Stenene til Kronløbsøen er således fremstillet i hollandske Thorn, inden de fragtes videre til Egernsund, hvor stenene efterbehandles og opnår den endelige farve, der kommer til at kendetegne facaderne på Kronløbsøen.

Kronløbsøen - mursten mockup.

Grundig proces

–Allerede i 2019 begyndte udvælgelsesprocessen. Wienerberger sendte prøver på forskellige mursten til Danmark, og den proces førte frem til, at en såkaldt facade mockup blev opmuret på pladsen i april 2020. Men man fandt stenene for mørke i forhold til det samlede udtryk, som Kronløbsøen skulle fremstå med, fortæller Jakob Søbroe, NCC, commercial manager på øen i Nordhavn. Arbejdet med at justere farven på stenene fortsatte med prøveproduktion af mange forskellige stentyper, og i marts måned i år gik alt op i en højere enhed, og stenene til Kronløbsøen kunne sættes i produktion.

Kronløbsøen - mursten Kronø. Mockup på byggepladsen.

Unikt udtryk

Kronløbsøen bliver opført som en såkaldt monolit med en gennemgående materialitet inspireret fra Møns Klint. Det er den vision, der kommer til udtryk i facaden.

–På fabrikken i Thorn bliver stenene sprøjtet med et tyndt lag hvidlig ler, der kaldes engobe. Under selve brændingen smelter engoben sammen med grundstenen, der gør engoben slidstærkt og farvestabil. Fra Thorn går turen så til Egernsund, hvor man giver stenene den endelige behandling, så det helt unikke udtryk, vi går efter, opnås. Her brændes stenene endnu engang – en såkaldt blådæmpning – hvor ilten i selve grundstenen bruges op. Det betyder, at den underliggende ler skifter farve til mørkegrå, som giver et farvespil mellem engoben og grundstenen. Her kan man ane tankerne bag stenene: De skal minde os om Møns Klint, fortæller Jakob Søbroe.

For at sikre et konsekvent gennemført udtryk på bygningernes facader er der også taget hånd om fugerne.

–Der er eksperimenteret meget med den mørtel, der skal anvendes til byggeriet, også fordi vi bygger i et havnemiljø med påvirkninger af salt i luften. Vi har forsøgt os med såkaldt funktionsmørtel med hvid farve i, og vi har afprøvet flere typer af kalk- og cementmørteler. Vi er landet på en meget lys kalk- og cementmørtel med tilsat hvid farve. Hensigten er at gøre overgangen fra mursten til fuge så lidt synlig som muligt, så facaderne samlet set fremstår som en monolit, lyder det fra Jakob Søbroe.

Kronløbsøen - mursten. Mockup på byggepladsen.

Køreplan for mursten

Der skal bruges 932.000 mursten på Kronløbsøen – samme sten overalt. Den første store sending mursten leveres til altanproducenten, der skal indstøbe disse i altanernes undersider og i brystningerne. Herefter ankommer murstenene til øen nærmest i etaper startende fra oktober i år, simpelthen fordi der ikke er plads til stendepoter på byggepladsen i Nordhavn. Efter planen lander de sidste sten på Kronløbsøen i maj 2022.

Læs om Kronløbsøens landskab:
Kronløbsøen mimer den danske urskov

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT