Vægge af stål signalerer, at Kronløbsøen er ved at tage form

Det kræver en hammer af dimensioner, når Hercules Fundering banker 150 såkaldte spunsplanker ned i Kronløbsbassinet. Helt nøjagtigt vejer hammeren 9000 kilo og er monteret på en 28 meter høj rambuk.

Tilsammen kommer spunsplankerne til at udgøre de vægge, der gør det muligt at fylde Kronløbsbassinet med sand og på den måde forberede det egentlige byggeri af parkeringskælder og boliger på en ny ø midt i bassinet.

Hercules Fundering banker 150 såkaldte spunsplanker ned i Kronløbsbassinet. Hammeren er monteret på en 28 meter høj rambuk.
Christian Dyregaard, afdelingschef i NCC’s Hercules Fundering

Præcision og erfaring

Christian Dyregaard, afdelingschef i NCC’s Hercules Fundering og projektleder for det arbejde, der foregår i bassinet, fortæller, at det forberedende arbejde kræver både præcision og erfaring.

–Jobbet med at etablere spunsvæggene foregår fra en pram, der måler 18 gange 35 meter. Ombord på prammen arbejder fem mand koncentreret på at udføre nedramningen af spuns. Folkene på prammen bærer det sikkerhedsudstyr, som er et krav på alle byggepladser, men arbejder du på en pram, er det et krav, at du også bærer redningsvest, pointerer Christian Dyregaard.

Spunsvæggene bliver det første synlige tegn på, at nye tider er på vej til Kronløbsbassinet.
–Vi lukker af med to spunsvægge på tværs og fylder bassinet med sand, og på den måde skaber vi den byggeplads, hvor der skal arbejdes på både parkeringskælder og boliger frem til 2023, forklarer han.

Sand til byggepladsen

De første spunsvægge er på plads om cirka halvanden måned. Når væggene står færdige, begynder Hercules Fundering at fylde selve Kronløbsbassinet med sand. Til sidst udlægges et såkaldt bærelag på toppen af sandet, og på den måde er byggepladsen etableret, og arbejdet med at skabe parkeringskælder og boliger kan gå i gang.

Det sand, som skal udgøre byggepladsen i Kronløbsbassinet, kommer fra Køge Bugt, og sandsugerskibet sejler fra Køge til en position uden for Kronløbet. Skibet bliver herefter koblet til en pumpeledning, der sender cirka 10.000 kubikmeter sand i døgnet ind i bassinet.

–Selve øen skaber vi sidst på året med en spunsvæg på 450 meter i omkreds, der forankres i sandet og videre ned i bunden af det oprindelige bassin. Væggen får den form, som den kommende Kronløbsø ender med at få og måler i runde tal 70 gange 140 meter, fortæller Christian Dyregaard.

Når projektet er færdigt pumpes sandet atter ud og vandet kommer tilbage og de to tværliggende spunsvægge kan derefter fjernes, så bassinet genopstår – nu med en ny ø.

Hercules Fundering banker 150 spunsplanker ned i Kronløbsbassinet.

En aktiv byggeplads

På alle byggefelter, hvor der sættes spunsplanker ned i undergrunden, bliver omgivelserne påvirket af lyden, som rambukken og den tunge hammer frembringer. Derfor arbejdes der kun i nøje udvalgte tidsrum og i højest muligt tempo, med denne del af byggeriet.

Arbejdet med rambukken foregår mellem kl. 08.00 og 17.00 på hverdage. NCC har planlagt rammearbejdet til at begynde i uge 23, og vare i ca. fem måneder.

Hercules Fundering banker 150 spunsplanker ned i Kronløbsbassinet. Hammeren er monteret på en 28 meter høj rambuk. Her ses maskinen i aktion i Kronløbsbassinet.

Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT // Tekst: Søren Egert / NXT // Timelapse: NCC

Tagget , , , , , , , .