Projektet har ambitioner, som man sjældent ser i moderne byggeri

 –Kronløbsøen er et helt unikt projekt og kan faktisk ikke sammenlignes med andre byggeprojekter i København, siger Palle Bjerre Rasmussen, direktør i NCC Danmark.

–Vi taler om et projekt, der hele vejen rundt er i særklasse, og det er bestemt ikke hver dag, vi arbejder på det niveau, Kronløbsøen afspejler. Alene det, at vi er med til at udvikle en helt ny bydel i Nordhavn gør hele projektet til noget særligt. Og at øen har ambitioner omkring DGNB-certificering passer perfekt til de strategier, vi i øvrigt arbejder efter, forklarer han

Palle Bjerre Rasmussen, direktør i NCC Danmark

Nøgleordet er samarbejde

NCC er totalentreprenør på projektet, som skal stå færdigt i 2023.

–At etablere Kronløbsøen med både bygninger og parkeringskælder er en meget omfattende og kompleks opgave, og for NCC betyder projektet, at vi skal bringe ganske mange af vores kompetencer i spil, siger Palle Bjerre Rasmussen. 

– Vi er i den heldige situation, at vi helt fra start har haft et meget tæt samarbejde med vores bygherre. Det er godt for projektet, for så får vi mulighed for at trække på al vores viden og erfaring. Det har været et enestående forløb og gør, at jeg som entreprenør glæder mig ekstra meget til at se projektet tage form.

Rent fagligt betyder opgaven med Kronløbsøen fx, at vi kan bruge vores vandbygningseksperter, når vi tømmer Kronløbsbassinet for vand og etablerer en ny ø. Vi oprenser bunden af bassinet, efter at vi til brug for parkeringskælderen har udført meget tungt betonarbejde, og på toppen bygger vi så de meget attraktive boliger, fortæller han.

Et fælles team

NCC lægger vægt på, at det banebrydende arbejde med Kronløbsøen tilfører virksomheden nye færdigheder, der kan bruges på andre ambitiøse projekter. 

–Ved at være totalentreprenør på Kronløbsøen viser vi omverdenen, hvordan vi sammen med andre kan levere på et ret spektakulært projekt. En stor del af NCC er engageret i opgaven, herunder tre af vores store forretningsenheder (NCC Building, NCC Industry og NCC Civil Engineering). Så for os bliver der tale om at udnytte hele vores styrke internt, mens vi eksternt har fokus på at løse opgaverne sammen med mange og meget forskellige partnere og leverandører, påpeger Palle Bjerre Rasmussen.

Den rigtige retning

Kronløbsøen arbejder målrettet med at blive certificeret efter det, der teknisk hedder DGNB Guld. Certificeringen lægger vægt på selve byggeprocessen, miljø, økonomi og det sociale, herunder arbejdsmiljø og sikkerhed undervejs på byggepladsen.

–DGNB Guld er ret enestående, når vi taler boligbyggeri, og vi er meget glade for at arbejde sammen med partnere, der sætter pris på certificering og stiller krav til, hvordan den skal sikres i praksis, siger Palle Bjerre Rasmussen.

–Byggeri i det hele taget bevæger sig i en mere ressourcebevidst retning, og efterhånden bliver grønne tiltag også noget, der kan bidrage aktivt til vores samlede forretning. Så på den måde flytter branchen sig i den rigtige retning. Både NCCs visioner og kompetencer flugter godt med den udvikling.

Sand fortrænger vand

Palle Bjerre Rasmussen er optaget af, at arbejdet med at etablere en ø og bygge nyt på den, byder på mange spændende øjeblikke stort set fra nu og frem til byggeriet står færdigt i 2023.

–For mig personligt er det noget helt særligt, at jeg kan stå inde på kajen og følge med i, at der bliver skabt en ø ude i Kronløbsbassinet. Først etablerer man en særlig væg, den såkaldte spuns, ved at banke store jernplader ned i bassinets undergrund, så hælder man sand ind for at fortrænge vandet, og stille og roligt skaber vi en bund, som man så bygger ovenpå. Til sidst lukker vi vandet tilbage i bassinet. Og så har vi skabt øen.

Det lyder måske enkelt, men det kræver høj faglighed og kreativ energi. Derfor glæder jeg mig meget over, at vi har fået denne unikke mulighed for at bidrage til Nordhavns udvikling. Det er vi temmelig stolte af.

Kronløbsøen - NCC mand kigger ud over Kronløbsbassinet.

Foto: Portræt af Palle Bjerre Rasmussen: NCC Øvrige foto: Stine Skøtt Olesen / NXT // Tekst: Søren Egert / NXT

Tagget , , , , , , .