Støjende arbejde på Kronløbsøen

Arbejdet med at pumpe sand ind i Kronløbsbassinet er slut, og næste store fase i byggeprojektet, spunsning omkring den kommende ø, er i gang.

Thomas Mathiasson, projektleder i Hercules Fundering, peger på bunkerne af spunsjern. De ligger på toppen af det sand, der i ugevis er pumpet ind i bassinet,  og han fortæller, at selve parkeringskælderen og dermed fundamentet for hele byggeriet på øen bliver elleve meter dyb og får fire etager. Hvert stykke spunsjern er 18,3 meter langt, og stikker således noget dybere end selve kælderen.

–Hvis vi ikke skærmer kælderen godt af, vil vi stå med noget, der ligner Danmarks største swimmingpool. Derfor skal spunsjernene være ekstra lange, så de holder grundvandet væk fra kælderen, forklarer Thomas Mathiasson.

Cirka otte ugers arbejde med spuns

380 spunsjern skal de kommende fem uger vibreres ned i Kronløbsbassinets undergrund. Hvert jern vejer 4.2 tons, og jernet ankommer løbende fra Luxemborg til pladsen i Nordhavn.

–Vi bruger i første omgang en vibrator til at placere jernene i undergrunden, og når jernene er placeret, går arbejdet med at banke jernene helt på plads i gang. Jernene skal igennem både et morænelag og et lag af kalk, den såkaldte københavnerkalk.

–Arbejdet med at banke spunsen på plads går i gang, efterhånden som spunsjernene er sat ned i undergrunden, og bankearbejdet vil vare cirka otte uger, siger Thomas Mathiasson og understreger, at det støjende arbejde som spunsning naturligvis følger reglerne og derfor foregår i tidsrummet 08.00 til 17.00 på hverdage i henhold til de vilkår, Københavns Kommune har fastlagt. Øvrigt arbejde på byggepladsen, der ikke er defineret som særligt støjende, foregår mandag til fredag fra klokken 07.00 til 19.00 og lørdag fra 08.00 til 17.00.

Fra bassin til byggeplads

Som projektleder følger Thomas Mathiasson med i alle faser af en af de mest spektakulære byggeopgaver i Danmark.

–For mig er det ret fascinerende, at vi på så kort tid ændrer et havnebassin til at blive en byggeplads. Vejret har været med os, og alt er gået efter planen.

Du kan følge byggeaktiviteterne måned for måned under Er du nabo?
På denne side finder du ligeledes en visualisering af byggetakten fra 2019 – 2023.
Du kan læse om etableringen af de tværgående spunsvægge, der afgrænser byggepladsen i artiklen Vægge af stål signalerer, at Kronløbsøen er ved at tage form

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT

Tagget , , , , .