Spunsen rundt om Kronløbsøen hører snart fortiden til

Arbejdet med at trække byggegrubespunsen op fra undergrunden på Kronløbsøen forløber efter planen.

–Spunsen bliver trukket op af en kran, der er udstyret med en frit hængende vibrator. Vibratoren nærmest ryster spunsen fri, så kranen kan trække de tunge plader op. I det hele taget minder processen meget om det, der foregik, da spunsen i sin tid blev sat i undergrunden. Blot med modsat fortegn, fortæller Nathalie Lückstädt Nielsen, projektleder i Hercules Fundering.

Når jernene er oppe i det fri, bliver de gjort rene og transporteret væk. Herefter kan jernene genbruges på andre projekter.

Kronløbsøen - collage med spuns og maskiner.

Spuns bliver brugt igen

Jonni Kaspersen fra Hercules Fundering er formand på opgaven.

–Man tager simpelthen fat øverst i det enkelte spunsjern, og så trækker kranen pladen op. Inden da har vibratoren sørget for, at den enkelte plade har sluppet taget i undergrunden. Når spunsen er oppe, gør vi den klar til at blive brugt igen, og de huller og småskader, som spunsen har fået undervejs i processen, lukker vi ved at svejse mindre stålplader på, fortæller Jonni Kaspersen.

I alt skal der trækkes 400 spunsjern op fra undergrunden, og dette arbejde er opdelt i etaper, hvor det første store ryk finder sted i år. Målet er at få mest mulig spuns op inden årsskiftet. Senere skal spunsen foran tårnkranerne trækkes, men det sker først, når kranerne tages ned. Den sidste tårnkran forventes at forlade pladsen til februar. Hercules Fundering regner med, at opgaven med at trække byggegrubespunsen er endeligt løst foråret 2022.

Herefter er byggegrubespunsen fortid, og det er kun de to tværspuns mod øst, der står tilbage. Tværspunsen trækkes først i 2023, hvorefter vandet kan lukkes tilbage ind i bassinet.

Kronløbsøen - collage der viser spuns, der trækkes op, rensning og beskæring af spuns.

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto og film: Stine Skøtt Olesen / NXT