Snart kan man mere end ane bygningerne på Kronløbsøen

Nu begynder den første af i alt seks bygninger på Kronløbsøen bogstaveligt talt at rejse sig.

Det sker, når betonelementer i stort tal kranes på plads. Elementerne kommer til at stå oven på det efterhånden velkendte transferdæk, som allerede dækker store dele af parkeringskælderen. Mens NCC støber transferdækket færdigt, begynder boligbyggeriet på den del, som allerede er støbt.

Dermed er der taget hul på anden del af visionen for Kronløbsøen, hvor de første byggeår i særdelshed drejede sig om parkeringskælderen, der frigiver plads på øens overflade. Fra parkeringskælderen vil man stige op i lyset og ud på den bilfrie ø, der kommer til at rumme 233 DGNB-certificerede boliger, som fordeles på seks bygningskroppe i en karréstruktur omkring et indre, grønt gårdrum.

Boligerne vil i samspil med de kommende byrum, kanaler og broforbindelser trække på det bedste fra Nordhavn til glæde for både beboere, naboer og besøgende.

Kronløbsøen - elementerne til boligerne bygges op

Det rå hus

Boligbyggeriet indvarsler en anden proces end den, der har fundet sted frem til nu. I stedet for at støbe på pladsen får NCC leveret færdige betonelementer, der er klar til at blive løftet direkte på plads i byggeriet. Og det første, der bygges op, kaldes i fagsproget et råhus, forklarer projektleder Torben Oldenburg, NCC.

–Råhus er betegnelsen for de elementer, der udgør det bærende skelet for byggeriet. Typisk består et råhus af vægge og gulve i beton. Dertil kommer særlige kabiner, som rummer et helt badeværelse, og moderne råhuse er alle udstyret med installationsskakte, hvor det nødvendige til el- og vvs-arbejdet har plads, uddyber han og tilføjer, at det fascinerende ved denne proces er, hvor hurtigt byggeriet rejser sig.

Den første bygningskrop, NCC begynder på, er den, der er placeret i det nordvestlige hjørne. Og allerede i løbet af juli bliver det muligt at arbejde på den næste, som er placeret i det sydvestlige hjørne.

Kronløbsøen - skakter, badeværelsesmoduler, elementerne til første bygning rejser sig.

Altaner og mursten på vej

Til at begynde med vil byggeriet opleves nøgent, indtil det arkitektoniske udtryk får lov til at udfolde sig. Det sker gennem de mange deltaljer, som følger, når først råhuset står færdigt.

–Råhuset bliver seks etager højt, hvis man tæller stueetagen med. Når det er oppe i fuld højde, begynder arbejdet med bygningens mange detaljer. Fx placerer vi stålbeslag på facaderne. Beslagene skal bære altanerne, og næsten samtidigt går vi i gang med at montere vinduerne og tætne omkring dem, så huset reelt bliver lukket helt af, fortæller Torben Oldenburg.

Kronløbsøen bliver opført som en såkaldt monolit med en gennemgående materialitet inspireret fra Møns Klint. Det er den vision, der kommer til udtryk i facaden.

–De smukke mursten, der er specialudviklet til projektet, ankommer til byggepladsen i løbet af efteråret. Der skal bruges godt 932.000 mursten på Kronløbsøen, og det bliver samme sten overalt, og det hele mures op af adskillige professionelle murere. Efter planen begynder de det afsluttende facadearbejde i første halvdel af november, siger Torben Oldenburg.

Kronløbsøen - elementer til boliger, mursten

Detaljen i fokus

–Når først betonelementerne ankommer til Kronløbsøen, tager vi hul på en lang proces, der først slutter, når den sidste af de i alt seks bygninger er muret færdig. Herefter følger en masse især indendørs opgaver, hvor detaljen kommer i fokus. Det gælder fx maler- og tømrerarbejde, køkkener, gulvlægning og meget andet. Alt i alt følger vi en nøje fastlagt tidsplan, hvor én opgave bliver afløst af den næste. Det har vi styr på. Men noget så banalt som vejret spiller altså også ind, siger Torben Oldenburg med et smil på læben.

–Tørretider og regn er et besværligt match, men årstiderne er en del af branchen, hvor vi bygger i al slags vejr og derfor har gode løsninger på de udfordringer, vi møder. Samtidig er det jo en fornøjelse at begynde boligbyggeriet om sommeren, hvor vi får selskab af solen, fortæller han.

Når transferdækket står færdigt til efteråret, kan NCC begynde på de resterende boliger, og 2022 bliver året, hvor alle seks bygninger har rejst sig.

Kronløbsøen - elementer til boligerne kranes på plads

Læs mere om den arkitektoniske vision i artiklerne:
Kronløbsøen – nu med egen mursten
Kronløbsøen mimer den danske urskov

Læs mere om visionen i artiklen:
Visionen bliver synlig – bygningerne på Kronløbsøen skyder i vejret

Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT