Kronløbsøen – øliv midt i byen

–Nordhavn kan noget, som mange andre bydele ikke kan. Nordhavn er et levende kvarter, og når du flytter ind herude, bliver du med det samme en del af et velfungerende område, siger Henrik Bengtson, ejendomsmægler hos home Nordhavn.

Han tager imod i Kronløbsøens showroom på Fortkaj, der ligger tæt på den kommende ø. Herfra sælger home Kronløbsøens 233 boliger.

Kronløbsøen - collage fra showroom.

Fasttømret community

–I modsætning til de traditionelle brokvarterer har Nordhavn og i særdeleshed Kronløbsøen det privilegium, at bydelen er meget afgrænset, et næsten fasttømret community, som Henrik Bengtson udtrykker det.

De 233 lejligheder fordeler sig på seks navngivne lokationer:

Horisonten
Kysten
Klinten
Klippedalen
Oasen
Vandkanten

–Du flytter ind i noget, der fungerer i forvejen, hvor der er en sjæl og en energi fra de lokale, som hver dag møder naboerne. Bor du på fx Nørrebro, så kender du dem på din egen vej. Kvarterets øvrige beboere vil typisk være nogle, du ikke kender.
I Nordhavn er der mange foreninger og fora, og her er meget at samles om. Det gavner samhørigheden.

–Man skal holde meget fast i, at Kronløbsøen netop er en ø, og alle boliger ligger til vandet. Boligerne er omgivet af luft og lys, og det spiller jo en helt afgørende rolle, at øen er bilfri. Det giver et roligt og attraktivt nærmiljø med mulighed for at nyde øens grønne oaser, vurderer han.

Kronløbsøen - collage fra showroom.

Tæt på det grønne

–Kronløbsøen bliver i den grad grøn. Det er blevet sagt, at øen har taget lidt fra det blå, altså vandet. Men den giver en masse grønt tilbage. Ser du på øen oppefra, så er den grøn. Træer på området Kysten, træer på området Klinten, den grønne oase i midten og de begrønnede facader understøtter fornemmelsen af, at du er tæt på noget natur, siger Henrik Bengtson.  

Prismæssigt koster lejlighederne i store træk det samme som sammenlignelige boliger andre steder i Nordhavn, og størrelsen på lejlighederne går fra 48 til 236 kvadratmeter.

–Netop boligernes forskellige størrelser og pris betyder, at diversiteten i beboersammensætningen vil være stor, siger Henrik Bengtson.

Kronløbsøen - collage fra showroom.

De vigtige broer

Han forventer, at broerne til og fra øen sammenholdt med det, at mange kommer til at bruge parkeringskælderen, vil give øen et vist liv.

–Boligerne lægger op til, at beboerne så at sige samler sig om deres enestående ø. Socialt og kulturelt – selvfølgelig uden at lukke andre ude fra livet på øen.

Han regner i øvrigt med, at antallet af beboere på Kronløbsøen kommer til at udgøre cirka 700.

–Da jeg sammen med andre fagfolk i 2014 kiggede nærmere på området, troede ingen på, at Københavns gamle Frihavn kunne blive til et attraktivt boligområde. Men vi kunne se ideen i det og havde en forestilling om, at folk – også fra Østerbro – ville bevæge sig til Nordhavn for at komme tættere på vandet. Det holdt stik, slutter Henrik Bengtson.  

Kronløbsøen - collage fra showroom.

Læs om visionerne i artiklerne:
Vand gennemstrømmer den arkitektoniske vision fra VLA og Cobe
Visionen bliver synlig – bygningerne på Kronløbsøen skyder i vejret
Kronløbsøen mimer den danske urskov
Arketypiske danske landskaber sætter deres præg på Kronløbsøens forposter

Læs om udviklingen i Nordhavn:
Nordhavn går nye veje og skaber byrum i vandkanten
Nordhavns historie lever videre side om side med de nye bygninger
Lokalplan med frihedsgrader og visioner – og kærlighed til vand

Tekst: Søren Egeret / NXT // Visualiseringer: DimensionDesign // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT