Broerne og deres forskellige installationer binder Kronløbsøen sammen

Tre broer kommer til sin tid til at forbinde Kronløbsøen med den øvrige Nordhavn. Men en bro er ikke blot en bro!

Broen fra Fortkaj – den største af broerne – udgør således en meget vigtig del af øens kommende infrastruktur, for det er under den bro, at kabler til internet, telefoni og elektricitet bliver trukket.

Vitale funktioner

De to øvrige broer er lidt mindre broer, men deres funktioner bliver vitale for livet på øen. Broerne sørger nemlig for at lede skraldesug, fjernvarme, vand og afløb til og fra Kronløbsøen.

–Alle broerne er bygget af stål, og konstruktionen sikrer, at hver bro kan klare den belastning, den er tiltænkt. Fx skal broen fra Fortkaj kunne holde til, at en brandbil kører over. De to øvrige broer er projekteret til alene at kunne blive brugt af gående og cyklister, og de er derfor heller ikke så brede som selve hovedbroen, forklarer Alexandru Busega, assisterende produktionsleder i NCC.

En særlig disciplin

–At bygge broer på en byggeplads som Kronløbsøen vil jeg kalde en særlig disciplin. Pladsen på øen er trang, mange forskellige håndværkere arbejder på samme tid, og konstant bliver der transporteret byggematerialer til øen samtidig med, at vi fjerner byggeaffald så hurtigt, det nu er muligt. Alene det at arbejde på at etablere fjernvarme og skraldesug samtidigt kræver koordinering, så alle aktiviteter kan foregå uden at genere hinanden. Rækkefølgen betyder alverden, siger den assisterende produktionsleder.

Som eksempel nævner han den midlertidige gangbro, der går fra øen til Sundkaj.

–Broen sikrer, at brugerne af parkeringskælderen kan komme fra øen og over til Sundmolen, mens vi bygger de to nye broer og Kronløbsøen færdig, lyder det fra Alexandru Busega.

–Vi har gjort broen midlertidig og givet den nogle dimensioner, ikke mindst i højden, så der stadig kan køre maskiner og lastbiler rundt på øen.

Forberedelserne

De to sidste permanente broer ankommer til Kronløbsøen sommer og efterår 2023, og populært sagt er broerne nærmest klar til brug, når de bliver kranet på plads på øen. Indtil da forbereder NCC byggepladsen til at kunne modtage broerne, så de kan fungere nærmest fra dag ét.

Læs mere om broerne i artiklerne:
Imponerende bro har gjort Kronløbsøen landfast
Nu kan du følge arbejdet med Kronløbsøens første bro

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT